ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ
 
Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό φυσικό οικοσύστημα με ποικίλους και σπάνιους επιμέρους οικότοπους, που υποστηρίζουν μεγάλη βιοποικιλότητα στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά σπάνια και απειλούμενα είδη. Είναι επίσης η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα ένα από τους σπανιότερους οικότοπους του ευρωπαϊκού χώρου.

Λαγγόνες

Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτη η ύπαρξη μιας μεγάλης ποικιλότητας φυτών και ζώων δίπλα σε μια πόλη ιδιαίτερα αναπτυγμένη.
Για τους παραπάνω λόγους η λίμνη προστατεύεται από εθνικά και διεθνή θεσμικά πλαίσια.

- Έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (1974) ως Μνημείο ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

- Σε όλη της την έκταση αλλά και στις περιοχές των καλαμώνων και του παραλίμνιου δάσους απαγορεύεται το κυνήγι και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας.

- Το 1995 προτάθηκε για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "ΦΥΣΗ 2000", που αφο-ρά στην προστασία φυσικών οικοτόπων με άγρια πανίδα και χλωρίδα. Η ανάγκη προστασίας όμως της λίμνης εξαιτίας του σημαντικού φυσικού περιβάλλοντός της επιβάλλεται για την Ελλάδα και από τις παρακάτω κοινοτικές ρυθμίσεις:

- Από τη σύμβαση της Βέρνης (1979) , που αφορά σπάνια και απειλούμενα φυτά και ζώα για την προστασία των οποίων θα πρέπει να λάβει μέριμνα η χώρα μας

- Από τη σύμβαση της Βόννης (1979), που αφορά την προώθηση της προστασίας μεταναστευτικών ειδών που δεν προστατεύονται από άλλες συμβάσεις ή εθνικές νομοθεσίες.

- Από την κοινοτική οδηγία 409/79, που αφορά στην προστασία σπάνιων και απειλούμενων πουλιών του ευρύτερου χώρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα
Προηγούμενη σελίδα Επόμενη σελίδα