ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΟΡΩΝ

sima.JPG
Οι Δρόμοι του Νερού - Η Λίμνη της Καστοριάς
Για δυνατούς λύτες..

  

Επιλέξτε με το ποντίκι τον αντίστοιχο αριθμό πάνω στο σταυρόλεξο για να συμπληρώσετε τη λέξη.
Συμπληρώστε την αντίστοιχη λέξη και πατήστε ΟΚ!! Αν έχετε δυσκολίες πατήστε Βοήθεια.
Αν τελειώσατε πατήστε στο Έλεγχος Απαντήσεων

1                  2           3    
                           
4               5                
  6                           
7                             
       8   9                     
                           
  10             11                
                           
12                             
       13             14           
                  15           
    16           17                
 18    19                          
20             21                  
                           
        22                     
                           
          23                   
                           
         24                    
                           
      25                       
                           
    26                         

Οριζόντια:

1. Το γινόμενο μάζας σώματος επί την ειδική θερμότητα του υλικού του το οποίο δείχνει πόσο εύκολα θερμαίνεται ή ψύχεται ένα σώμα - θερμοχωρητικότητα νερού: η ικανότητα του νερού να αποθηκεύει μεγάλα ποσά θερμικής ενέργειας επηρεάζοντας έτσι το κλίμα και το μικροκλίμα μιας περιοχής.
5. Η δέσμευση της φωτεινής ενέργειας και η μετατροπή της σε χημική με την μεσολάβηση της χλωροφύλλης των φυτών. Με αυτόν τον τρόπο τα φυτά μετατρέπουν το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα και τα ανόργανα άλατα σε οργανικές ενώσεις (υδατάνθρακες) απαραίτητες για τη θρέψη τους απελευθερώνοντας κάποια ποσότητα οξυγόνου.
7. Η παροχή νερού για οικιακή χρήση.
8. Η υπερβολική ανάπτυξη της χλωρίδας (κυρίως του φυτοπλαγκτού) σε υδάτινα οικοσυστήματα που δέχονται μεγάλες ποσότητες οργανικών υλών και άλατα αζώτου και φωσφόρου, κυρίως από επιφανειακή απορροή, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται πολυάριθμοι μικροοργανισμοί οι οποίοι καταναλώνουν πολύ οξυγόνο το οποίο πλέον δεν επαρκεί για άλλους οργανισμούς. Ο εμπλουτισμός αυτός των υδατοσυλλογών με θρεπτικά στοιχεία (ιδιαίτερα άζωτο και φώσφορο) μπορεί να είναι φυσικός, ανθρωπογενής ή και τα δύο.
10. Πορώδες πέτρωμα το οποίο περιέχει νερό. Συναντάται σε διάφορα βάθη και έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει το νερό και να επιτρέπει την κίνησή του.
11. Οργανωμένη ενότητα έμβιων όντων και αβιοτικών στοιχείων μέσα στην οποία ανταλλάσσονται υλικά και πληροφορίες με κινητήρια δύναμη μια πηγή ενέργειας
12. Η συσσωρευμένη μάζα ανόργανων (σωματίδια εδάφους, τμήματα πετρωμάτων) και οργανικών υλών (τμήματα φυτών και ζώων) στον πυθμένα. Δημιουργείται από την μεταφορά φερτών υλών από την επιφανειακή απορροή αλλά και την αποσύνθεση φυτικών και ζωικών οργανισμών στο νερό.
13. Οι οργανισμοί που χρησιμοποιούνται σαν δείκτες της ποιότητας του νερού ενός υγρότοπου. Η παρουσία τους ή η απουσία τους είναι ενδεικτική της ποιοτικής κατάστασης ενός οικοσυστήματος
15. Η μετατροπή της χέρσας γης σε καλλιεργήσιμη.
16. Τόπος που ζει και αναπαράγεται ένα είδος, ένας πληθυσμός ή μία βιοκοινότητα και χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες συνθήκες
20. Το κατώτερο στρώμα νερού (κάτω από το θερμοκλινές) μιας λίμνης
21. Η κάθετη απόσταση ενός σημείου της Γης από την επιφάνεια της θάλασσας
22. Η μεταφορά νερού με μορφή υδρατμών από κάθε υγρή επιφάνεια (θάλασσα, ποτάμι, λίμνη, έλος κ.ά.), από το γυμνό έδαφος ή από φυτοκαλυπτόμενη περιοχή (με εξαίρεση το ποσοστό νερού που εξατμίζεται μέσω διαπνοής των φυτών) στην ατμόσφαιρα.
24. Μονοκύτταροι προκαρυωτικοί μικροοργανισμοί που απαντούν σε όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα και ασκούν μεγάλης σημασίας επιδράσεις σ' αυτά.
25. Η είσοδος παθογόνων οργανισμών στους οργανισμούς και στο περιβάλλον.
26. Η παρουσία οργανικών και ανόργανων ουσιών στο περιβάλλον με βλαβερές συνέπειες τόσο στους ζωντανούς οργανισμούς όσο και στα οικοσυστήματα

Κάθετα:

2. Η χημική διάσπαση των νεκρών οργανισμών, ζωικών ή φυτικών, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν τα συστατικά των οργανικών υλών στο περιβάλλον ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν από τα φυτά. - αποικοδομητές: οι μικροοργανισμοί (βακτήρια, μύκητες, σκουλήκια κ.τ.λ.) που συμβάλλουν στην αποικοδόμηση (αποσύνθεση) νεκρών οργανισμών, φυτικών ή ζωικών Οι αποικοδομητές προσλαμβάνουν την ενέργειά τους από την νεκρή οργανική ύλη διασπώντας τις περίπλοκες οργανικές ενώσεις σε απλούστερες, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανακύκλωση της ύλης σε ένα οικοσύστημα.
3. Η σταδιακή αύξηση της συγκέντρωσης μιας τοξικής ουσίας στους οργανισμούς μιας βιοκοινότητας από τα χαμηλότερα προς τα ψηλότερα τροφικά επίπεδα
4. Παχύ στρώμα οργανικών υλικών στην επιφάνεια του εδάφους που προέρχεται από φυτικά υπολείμματα που αποσυντίθενται. Ο χούμος κάτω από συνθήκες συνεχούς αποικοδόμησης μετατρέπεται σε ανόργανα συστατικά που χρησιμοποιούνται ως τροφή από τα φυτά.
6. Το πότισμα αγροτικών εκτάσεων με νερό που παροχετεύεται μέσω δικτύου
9. Περιοχή της οποίας το έδαφος είναι κορεσμένο με νερό για ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και στην οποία φύονται ποώδη φυτά τα οποία προτιμούν ή ανέχονται υγρές συνθήκες.
14. Ο βυθός μιας λίμνης, ποταμού ή θάλασσας. - βενθικοί οργανισμοί: οργανισμοί που ζουν στο βυθό
17. Η αφαίρεση δένδρων και άλλων μορφών βλάστησης από μια περιοχή
18. Το επιφανειακό στρώμα νερού (πάνω από το θερμοκλινές) μιας λίμνης. Επηρεάζεται ευκολότερα από τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί το βιότοπο μεγάλης μάζας φυτοπλαγκτού.
19. Μικροσκοπικοί φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί που αιωρούνται στο επιφανειακό κυρίως στρώμα νερού. Δεν μπορεί να κινηθεί μόνο του (φυτοπλανκτόν) ή η κίνησή του είναι πολύ περιορισμένη (ζωοπλανκτόν) και εξαρτάται από τα ρεύματα
23. Η εξάτμιση (αποβολή) νερού από τα στόματα της επιδερμίδας των φυτών, τους πόρους δηλαδή του εξωτερικού στρώματος των φύλλων και άλλων τμημάτων της βλάστησης